- the meal prepper
Zelf heerlijke ijsjes maken (zonder ijsmachine!)
Bijgewerkt op: 2 jul. 2019
De zomer staat weer voor de deur! Met deze recepten kan je lekker genieten in het zonnetje van een zelfgemaakt verfrissend ijsje, met een minimum aan caloriën. Hiervoor heb je zelfs geen ijsmachine nodig!
Semifreddo
( 6 personen)
- 2 eieren - 200 gr. suiker - 600 ml. slagroom (voor de lichtere variant: vervang de slagroom door 300 ml volle Griekse yoghurt en 300ml mascarpone)
- 2 eetlepels likeur (limoncello, amaretto, kersenlikeur etc.)
- vers fruit in stukjes gesneden
Splits de eieren en klop de eidooiers met de suiker tot een schuimig geheel. Voeg de room toe en klop nog enkele minuten. Voeg op het laatst de likeur toe.
Klop in een andere kom de eiwitten stijf en spatel door het ei/suikermengsel. Leg de stukjes fruit op de bodem van een langwerpige cakevorm of muffinvormpjes, en schep de semifreddo erover. Pak goed in huishoudfolie en plaats in de vriezer. Na 4 uur is de semifreddo klaar. Serveer met vers fruit en een dessertsaus zoals karamel of aardbeien.
Voor de chocolade & Baileys variant:
- 4 eieren
- 500 ml room
- 150 gram suiker
- 100 ml Baileys
- 100 gram pure chocolade
- 50 gram gezeefde cacaopoeder
Klop 500 ml room met 50 gram suiker. Mix het eigeel van 4 eieren met 100 gram suiker en klop het eiwit met 100 gram suiker stijf. Meng alles onder elkaar met een houten spatel. Voeg 50 ml Baileys, 100 gram gesmolten pure chocolade en 50 gram gezeefde cacaopoeder toe en zet 3 uur in de diepvries. Haal de semifreddo er een minuut of 10 voor het serveren uit en leg in een badje van ijskoude Baileys.
Bananenijs
- 2 bananen per persoon
Snijd de bananen in kleine plakjes en doe ze in een diepvrieszak. Leg de schijfjes een beetje naast elkaar, zodat je straks geen grote klont krijgt. Haal vlak voor het serveren de bananen uit de diepvries en maal ze fijn in een (sterke) blender. Schud tussendoor de grote klonten naar onder, zodat die ook gemalen worden. Het ijs is niet zo stevig, maar lijkt meer op softijs, dus gemakkelijk te serveren in een kommetje! Maak er een banana split van door verse banaan en evt chcoladesaus toe te voegen.
Yoghurtijsjes
- 500 gram bevroren of vers fruit naar keuze, in stukjes gesneden
- 3 eetlepels honing
- 200 gram Griekse yoghurt
Mix het fruit en meng samen met de honing door de yoghurt. Vul de ijsvormpjes en laat een nacht opstijven in de diepvries.
Tropische kokosijsjes
2 deciliter kokosmelk
2 mango's (of ander vers fruit!) 40 gram kristalsuiker (naar smaak)
Los de suiker met 50 mililiter water op in een pan. Laat het suikerwater afkoelen, pureer de geschilde mango's en voeg toe aan de kokosmelk. Mix hierna het suikerwater en het mangomengsel tot één geheel en giet in de ijsvormpjes.
Verfrissende waterijsjes
- 200 gram vers fruit (bessen, aardbeien, ananas etc.) - 6 sinaasapppels
Pers de sinaasappels en was het fruit. Snijd het fruit en leg de stukjes in de ijsvormpjes. Overgiet met het fruitsap en laat minimaal 1 nacht opstijven in de diepvries.
Gevulde ijshoorntjes
- ijshoorntjes
- vers fruit
- noten of granola
- chocolade
Verrassende hoorntjes! Doop de rand van de hoorntjes in een beetje gesmolten chocolade en dip in suiker of discospikkels. Vul ze met vers fruit, noten of granola en schep er een bolletje ijs bovenop! Serveer met een lepeltje :)