- the meal prepper
11 tips voor een (te) volle fruitschaal
Bijgewerkt op: 2 jul. 2019
Heel enthousiast veel te veel fruit in huis gehaald? Hier vind je tips om al die vitamines niet verloren te laten gaan.
1. Verse appelmoes
Teveel appels in huis en 1 banaan die begint te verkleuren? Snijd al het fruit in stukjes, doe in de pan met een bodempje water en wat citroensap. Laat een kwartiertje stoven op een laag vuur en pureer met de staafmixer. De zoete banaan maakt suiker overbodig. Lekker gezond beleg op de boterham of bij aardappelpuree.
2. Pisang Goreng (gebakken banaan)
Maak een papje van bloem en water (of Sprite, dat maakt het nog luchtiger), halveer de bananen in de lengte. Haal de bananen door het papje en bak ze krokant in flink wat olie. Serveer meteen, lekker bij rijst en gebakken kip!
3. Sorbet
Maak een suikersiroop door een kopje water en een kopje suiker te werwarmen in een pan. Laat inkoken en afkoelen. Snijd 5 kopjes fruit (bijvoorbeeld aardbeien, meloen, perzik) of in geval van citrusvruchten, pers het sap en mix het in de blender of met de staafmixer. Voeg naar smaak eventueel een blaadje munt of likeur toe. Voeg langzaam de siroop toe tot het de gewenste dikte en zoetheid heeft en vries in. Pak bij een etentje uit met een 'spoom' als tussengerecht , en serveer een bolletje in een glas prosecco of cava!
4. Smoothie
Mix het fruit samen met wat water. Voeg eventueel naar smaak kruiden toe, bijvoorbeeld munt of basilicum. serveer koud of vries in plastic bekertjes, goed afgedekt in. Zet je portie voor de volgende ochtend 's avonds in de koelkast om te ontdooien voor een snel en gezond drankje bij het ontbijt.
5. Voorraadje vitamine C
Teveel citroenen of limoenen? Pers ze uit en giet het sap in een ijsblokjesvorm. Vries in en je hebt altijd citroensap bij de hand. Ook lekker fris in een kan water met wat blaadjes munt!
6. Coconut smoothie!
Mix stukjes banaan en honingmeloen (of andere restjes fruit) samen met 250 ml kokosmelk en 100 ml melk in de blender voor deze overheerlijke smoothie!
Maak er een tropische cocktail van door er een flinke scheut witte rum of wodka aan toe te voegen!
7. Zelfgemaakte gelei
Maak gelei van je overgebleven fruit door fruit en suiker in gelijke delen te laten inkoken. Giet in glazen potjes en sluit goed af. Wil je minder suiker gebruiken? Voeg dan wat gelatineblaadjes of agar agar toe voor de binding!
8. Aardbeiensoep met bananenijs
Maak een lekker soepje van de aardbeien door ze te mixen in de blender met wat water en vanillesuiker. Leg in het midden een bolletje bananenijs (kijk voor het recept in onze blog) en serveer met vers rood fruit en granaatappelpitjes. Overgiet het bolletje eventueel met een beetje room.
9. Fruit Punch
Lekker verfrissend op een zomerse avond! Maak deze punch een paar uur vantevoren zodat de smaken in het fruit trekken. Doe al je restjes fruit in een kom en mix 1 dl limoensap, 1 dl sprite, 3 dl bananenlikeur en 4 dl witte wijn in een grote kom. Doe ijs en fruit in de glazen en serveer ijskoud! Santé!
10. Minty ananas
Snijd een verse ananas over de lengte doormidden. Haal het vruchtvlees er voorzichtig uit met een meloenschepper. Leg alle balletjes in één helft van de ananas en giet er zelgemaakte muntsiroop over (één kopje water, één kopje suiker en een handvol muntblaadjes inkoken, zeven en laten afkoelen) smakelijk!
11. Watermeloen ballen
Lekker fris bij warm weer! Snijd de watermeloen in twee en schep er balletjes uit met de ijsschep. Schil een peer en maak kleine balletjes met een meloenboortje. Leg alles in de uitgeholde meloenhelft en strooi er een handjevol granaatappelpitjes en kersen over! Laat eventueel de balletjes eerst marineren in meloenjenever