googleeadc2b73cb8a8cf7.html
 
Zoeken
  • the meal prepper

11 lekkere recepten met oud brood

Bijgewerkt op: 2 jul. 2019

Als je vriezer al vol zit met restjes brood om te roosteren vind je hier nog andere tips. Weggooien is zonde!


1. Broodrolletjes als aperitief

Snijd de korsten van het brood en rol het een beetje plat met een deegroller. Besmeer met een hartig beleg, bijvoorbeeld tonijn gemengd met mayonaise, kruidenkaas met snippers gerookte zalm of achterham met ricotta. Rol de sneetjes op, wikkel strak in huishoudfolie en leg minstens een half uurtje in de koelkast. Verwijder voor het serveren de folie en snijd in plakjes, lekker bij de borrel!



2. Miniburgers

Steek met een glas of een vormpje rondjes uit het brood. Gril even in de oven. Maak van gehakt even zo kleine hamburgers en bak deze in olijfolie. Beleg elk rondje met een plakje tomaat, een hamburger, en eventueel sla en een rondje kaas. Eindig met een broodrondje en steek er een leuke prikker door. Leuk als hapje maar ook op een kinderfeestje!



3. Wentelteefjes

Haal de boterhammen door een mengsel van ei en melk en bak ze krokant in de pan. Bestrooi met suiker of beleg met kaas. Ook heerlijk als ontbijt..




4. Croutons


Snijd het brood in kleine blokjes, besprenkel met olijfolie en kruid met peterselie, peper en zout. Verpak in zakjes en vries in. Lekkere soep gekookt? Haal een zakje uit de diepries en bak in 5 minuutjes knapperige croutons in de pan, oven of airfryer!





5. Broodwafels


Verwarm het wafel- of panini-ijzer. Snijd de korsten van de boterhammen en strooi bruine of witte suiker tussen twee sneden. Besmeer met een beetje boter en bak ze in het hete ijzer lekker bruin. Bestrooi met poedersuiker en serveer met een bolletje ijs of vers fruit als verrassend vier-uurtje..



6. Miniboterhammen


Veel brood over maar de randen zijn wat droog? Snijd de randen weg en beleg dubbele of driedubbele boterhammen met ham, kaas, gelei of choco. Neem een vormpje (zoals voor koekjes) en steek de vorm uit het brood. Je kunt de boterhammen ook gewoon in driehoeken of vierkantjes snijden. Leuk voor in the lunchbox!





7. Snelle pizza


Teveel Turks brood in huis gehaald? Verwarm de oven voor op 180 graden en halveer het brood in de lengte, zodat je twee bodems krijgt. Strijk de opengesneden kant in met olijfolie en bak een paar minuten in de oven. Verdeel tomaten- of bolognaisesaus over de bodem en garneer bijvoorbeeld met restjes salami, hesp, mozarella en champignons. Bestrooi met kaas en laat een kwartiertje bakken in de oven. Lekker smullen!



8. Kruidenpaneermeel


Maak je eigen (volkoren)paneermeel van oude boterhammen en je favoriete kruidenmix! Bekleed een bakplaat met bakpapier en laat het brood een kwartier tot 20 minuten in de oven drogen op 170 graden, tot je het gemakkelijk in stukken kunt breken (Hoe ouder het brood, hoe korter de tijd om te drogen). Maal het fijn in de keukenmachine (niet te lang, dan wordt het poeder) of doe het in een diepvrieszak en rol het tot kruimels met een deegroller. Zeef het eventueel en splits het paneermeel in fijn en grof: gebruik bij het dubbel paneren eerst het fijn en daarna het grove paneermeel om een krokantere korst te krijgen! Laat je fantasie werken, maak verschillende soorten en mix het met peper, zout, paprikapoeder, kruiden naar keuze, gefrituurde uisnippers, zwitserse strooikaas enz..





9. Panko (japans grof paneermeel)


Panko is heel geschikt voor het bakken of frituren in olie, want het absobeert minder olie, waardoor de korst veel krokanter blijft. Neem oud wit sandwichbrood en maal het in de keukenmachine tot kleine vlokjes, of doe dit met de hand of een groot scherp mes. Dit kan met (donkere panko) of zonder korst (lichte panko). Verspreid de vlokjes over een bakplaat en laat 5 minuten drogen in de oven.


10. Soldaatjes


Snijd de korst van het brood en verdeel in reepjes van 2 centimeter. Besmeer met een beetje boter en vries in. Zijn er zachtgekookte eitjes voor het ontbijt? Toast de reepjes tussen een grill of laat even bruinen in de airfryer of oven. Klaar om te soppen!



11. Tiroler Speckknodeln


Week 400 gram oud brood, in kleine stukjes gebrokkeld in ongeveer 8 dl melk. Het brood moet goed doordenkt zijn. Voeg peper, zout en nootmuskaat toe en laat even weken. Bak intussen 100 gram kleine spekblokjes en een kleine ui in wat boter. Kluts twee eieren, voeg alles samen in één kom en draai er balletjes van. Voeg paneermeel toe wanneer het deeg te nat is. Laat 20 minuten koken in gezouten water en dien op in runderbouillon, met gesnipperde bieslook.


45 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven